Studera

Har du tänkt på att börja plugga nästa höst eller vår? Det är oftast en mycket bra idé, då högre studier ökar din chans till jobb, och det finns många fördelar med att studera i Sverige.

Studera elektroteknik

Det finns flera sätt som du kan studera på. Det vanligaste är att plugga vid ett universitet eller en högskola på en traditionell utbildning där du tar del av föreläsningar på plats och gör salstentor.

Ett ytterligare alternativ är att läsa på folkhögskola. De senaste åren har det även blivit allt vanligare att studera på distans. Detta är en möjlighet för dig som inte vill eller kan flytta att börja vid en högskola. På distans kan du både läsa fristående kurser och hela program.

Studera för jobb inom spelindustrin

Under moderaternas mandatperiod 2006-2014 tillsatte de den mycket kritiserade jobb- och utvecklingsgarantin Fas 3. Detta skulle leda till jobb och ökad sysselsättning för lågutbildade och långtidsarbetslösa, men med facit på hand blev inte satsningen särskilt lyckad. Den nya regeringen med Stefan Löfven i spetsen satsade istället på att erbjuda meningsfulla insatser som jobb, praktik och utbildning.

För de personer som högst endast har en gymnasieutbildning ville regeringen satsa på att erbjuda studiestöd för kortutbildades fortsatta studier genom Arbetsförmedlingen. Alla svenska medborgare har rätt att ansöka om studiestöd för att studera både på gymnasienivå och på högskola och universitet. För dig som vill gå en arbetsmarknadsutbildning genom Arbetsförmedlingen gäller andra regler.

Att studera på en arbetsmarknadsutbildning innebär att du läser en yrkesinriktad utbildning

Studera på en arbetsmarknadsutbildning

Studera på en arbetsmarknadsutbildningAtt studera på en arbetsmarknadsutbildning innebär att du läser en yrkesinriktad utbildning inom en bransch som behöver anställa folk.

Utbildningarna är oftast relativt korta och brukar vara runt 40 veckor. Du ansöker till dessa utbildningar med hjälp av Arbetsförmedlingen och genom denna kan du även vara berättigad till studiestöd när du studerar.

Hur mycket du eventuellt får i studiestöd beror dels på din ålder, dels på om du har jobbat innan och dels på om du har barn. Det är alltså många faktorer som avgör och det bästa är att boka in ett möte med en arbetsförmedlare som hjälper dig vidare.

Studera en spännande utbildning och öka dina chanser på arbetsmarknaden.