Jobb är ingenting som är svårt att få för en person som studerat elektronik. Tvärtom tycks marknaden kunna sluka de som är lärda i elektronik i otroliga mängder. Mycket har detta att göra med den tekniska utvecklingen inom internet- och datorbranschen.
Vårt allt större beroende av att vara nätburna kräver allt bättre fungerande elektronisk utrustning. All denna utrustning har elektronik som grundläggande princip, då den är uppbyggd av elektroniska komponenter.
En person som känner sig lite extra lockad av den här nischen kommer inte att ha några problem med att hitta jobb, och om personen är innovativ och självständig kan den till och med ta sig riktigt långt i branschen.
En allmän tendens inom arbetsmarknaden är att jobben blir färre för varje decennium. Många av de arbetsuppgifter som hade med löpande band och manuell konstruktion att göra ersätts undan för undan av skickliga robotar. Människan kan få slippa att utföra slitiga jobb, som saknar framtidsutsikter.
Men vad finns då istället, när jobben lyser med sin frånvaro? Kortare arbetsdagar med större mängd anställd personal kan vara en lösning, men även ett initiativ från Schweiz, som kallas grundlön, där en viss summa pengar per månad skulle stå alla medborgare till förfogande. Inom elektroniken ser jobben ut att vara säkra för ett bra tag framöver, eftersom de behövs för att bygga våra arbetsrobotar.
Jobb av olika slag inom elektronik
För den som vill jobba med elektronik, men inte är intresserad av produktutveckling inom dator- och mobiltelefonvärlden, finns det en del andra alternativ. Inom undervisning och forskning är elektronik ett etablerat ämne, där ny arbetskraft eftersöks.
Den som har valt att satsa på en universitetsprofessur i elektronik behöver inte göra avkall på forskning för det. Just den här kombinationen av jobb är mycket fruktbar, då det kan var betryggande att ha en anställning i ryggen när ansökningarna för forskning till myndigheter och det privata näringslivet eventuellt inte går igenom. En person som arbetar med elektronik har antingen en ingenjörs- eller teknologisk utbildning i ryggen.